30. мај 2024.

Одељење 1/1

Шта нам је потребно за овај експеримент?

јабука

чаше

сода бикарбона

кухињска со

вага

Како се спроводи експеримент?

Прво можемо да истражимо још занимљивости о мумијама, и откријемо како се данас одржавају мумије, шта се о њима зна… Сигурно ћете сазнати да се током процеса мумифицирања душа одвојила од тела и да је тело било лакше. Хм, да ми то проверимо.🧐
Најпре исечемо јабуку на два или четири дела. Затим два дела јабуке ставите у чашу (ако су половине велике, ставите четвртине). Сад ћемо чаше са јабукама измерити и записати вредност.
Потом у једну чашу сипате смесу соде бикарбоне и кухињске соли у односу 4:1. У другој чаши не стављате ништа.
Рекли бисмо да је прва фаза мумифицирања готова. У следећем кораку, чаше остављамо на сувом и мрачном месту недељу дана (или 5 дана). Потом проверавамо стање.

Након што је прошао експериментални период, време је да извадимо наше воћне мумијице (можете користити медицинске рукавице, али и не морате) и да их измеримо.

Шта се догодило са воћним мумијама?

У овом експерименту резултати су показали да она кришка јабуке која није била у смеси за мумифицирање је значајно изгубила на тежини, такође променила је боју и изглед, а мало и мирис.

Кроз спроведене активности реализовали сте први корак у мумифицирању. Стари Египћани су стављањем тела у натрон заправо извлачили влагу, како би спречили појаву бактерија и плесни.

1 thought on “STEM експеримент правимо воћну мумију по рецепту старих Египћана

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *