23. јул 2024.

Након каменог, бронзаног и гвозденог, ми данас живимо у добу које поједини називају пластичним. Из тог разлога тешко се је одупрети куповини пластике, нпр. када ожеднимо у шетњи градом. Како бисмо оправдали ресурсе и емисију угљен-диоксида, неретко одлучимо да је не бацимо, већ да јој удахнемо нови живот. Да ли је то паметно?

На пластичним паковањима постоје три стрелице у форми троугла са одређеним бројем или исписом у средини. Симболе је развило Друштво идустрије пластике 1988. године као неку врсту кодова за рециклажу.

1 – PET

Иза ове скраћенице крије се полиетилен терафталат. Производи од полиетилен терафталата су провидни, а са овом врстом пластике срећемо се у облику паковања за храну и пиће, боца за уља и тканина. Боце воде за пиће су PET амбалажа. Ову амбалажу не треба користити више пута, пре свега из хигијенских разлога. С обзиром да је полиетилен терафталат могуће лако рециклирати, најбоље је да га одмах проследите у рециклажну канту. Никако не загревајте PET. На вишим температурама ослобађају се веће количине токсичног антимона, али оне остају у регулисаним оквирима. Упозорење се односи на температуре од 60 до 800 С.

3 – PVC

Поливинил-хлорид је најопаснији избор када је реч о типовима пластике, али наићићете на много производа направљених од пе-ве-це-а, од завеса за купатило преко школског прибора па све до играчака. Производ направљен од 100 посто поливинил-хлорида није сам по себи штетан за људе, али је тврд и крт, те нема употребну вредност. Због флексибилности додају ну се фталати и бисфенол А, који заправо штете људском организму. Друга претња која долази од пе-ве-це-а јесте чињеница да током производње и његовог депоновањанастају диоксини – која важе за једна од најтоксичнијих вештачких једињења. Диоксини утичу на репродуктивно здравље и изазивају проблеме са јетром, а такође се негативно одражавају и на развој деце. Рециклажа је готово немогућа што је још један од разлога да избегавате ову пластику а најбоље је не користити је.

5 – PP

Ако сте доручковали јогурт или кисело млеко, вероватно сте га пили из чаше од полипропилена. Ово је једна од добрих пластика, најчешће беле боје или полупровидна. Користи се и у производњи кухињског посуђа, сламчица, једнократних тањира и прибора, но рециклажа полипропилена је на ниском степену развоја. Стога је најбоље да производе од РР-а искористите више пута пре него што их одбаците. Држите их подаље од микроталасне. Без обзира што их топлота неће деформисати оброке загревајте у стакленим посудама. као и сва пластика и полипропилен садржи токсичне супстанце које би могле да наруше ваше здравље, а чије се ослобађање повећава на вишим температурама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *