30. април 2024.

ФРАНСОА МАРИ РАУЛ (Francois Marie Raoult, 1830-1901) – француски научник који се бавио проучавањем раствора и електрохемијом. Успоставио је 1887. године закон.

РАУЛОВ ЗАКОН. Напон паре растварача изнад раствора пропорционалан је производу напона паре чистог растварача и молског удела растварача у раствору.

P1 = X1 * P10

X1  – молски удео растварача у раствору

P10 – напон паре чистог растварача

Франсоа Мари Раул је био француски хемичар рођен 10. маја 1830. а умро је 1. априла 1901. Раул је спровео истраживање понашања раствора, посебно њихових физичких својстава и формулисао Раулов закон.

Раулово име је најпознатије у вези са радом на растворима, којима је посветио последње две деценије свог живота. Његов први рад који описује како растворене супстанце смањују тачке мржњења раствора објављен је 1878. Даљи експерименти са различитим растварачима, као што су бензол и сирћетна киселина, поред воде, навели су га да верује у једноставан однос између молекулских тежина растворене супстанце и тачке мржњења раствора.

Раулов рад се односи на смањење притиска паре растварача, због растворене супстанце, показујући да је смањење пропорционално молекулској тежини растворене супстанце.

Раоултова метода снижење тачке мржњења постала је још кориснија након што ју је побољшао Ернст Ото Бекман и постала стандардна техника за одређивање молекулске тежине органских супстанци.

Снижење тачке мржњења

Снижење тачке мржњења описује процес у коме додавање растворене супстанце у растварач смањује тачку мржњења растварача. Овај ефекат узрокује да морска вода остане течна на температурама испод 0 °С, тачке мржњења чисте воде.

Као резултат смањења тачке мржњења, радијатори се не смрзавају зими (осим ако није екстремно хладно, на пример од −30 до −40 °С). Сољење на путу користи овај ефекат да снизи тачку мржњења воде. Смањење тачке мржњења омогућава да се лед на улици ствара на нижим температурама. Снижење тачке мржњења користе неки организми који живе у екстремној хладноћи. Таква створења су развила средства помоћу којих могу да производе високу концентрацију различитих једињења као што су сорбитол и глицерол.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *